Пациент с положителен тест за коронавирус, пневмония и температура не беше приет в болница, след обаждане на спешния телефон 112. Към момента състоянието на 64-годишния мъж е добро. Той все още си е у дома, но този път той самият не желае да влиза в болница, защото според него в домашни условия се чувства по-добре.

Преди ден обаче мъжът е бил в много тежко състояние. Неговият личен лекар се е опитал да извика линейка през спешния номер 112, следвайки алгоритъма, за да бъде приет пациентът му в лечебно заведение.

„Минимум 2 пъти се е обадил личният лекар на 112. Аргументите са, че няма свободни легла, най-вероятно в хасковската болница. Оттам нататък това става в 18 ч. следобед, аз нямам представа какво да правим с човек с пневмония, диагностициран с COVID.“ Това обясни Петър Петров, който е роднина на пациента.

Съпругата на болния също е със симптоми. Към момента тя е по-добре. И двамата са на домашно лечение и има подобрение в състоянието им.

„Личният лекар се е свързал със спешна помощ. Освен там се е свързала и с инфекциозно отделение. В МБАЛ Хасково освен инфекциозно отделение, в същия ден бяха разкрити още допълнителни 13 легла. Така леглата, които лекуват пациентите с COVID, вече са на 3 места. Станала е някаква грешка в комуникацията и това ще бъде изчистено“, заяви директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

От центъра за спешна медицинска помощ правят проверка само в инфекциозното отделение в хасковската болница, което действително е било запълнено. Същевременно е имало свободни места както в хасковската, и други болници.

Ще бъдат предприети действия, за да се предотврати повторно предаване на грешна информация при приемане на пациент. „Ще организираме някой с МБАЛ Хасково някой да подава информация за трите места, където се лекуват“, обясни д-р Димитрова.

В болницата в Димитровград, където има 25 легла, предвидени за пациенти с коронавирус обаче не се приемат болни.

„Това не е така. Ние винаги приемаме болни с положителен PCR тест. Просто сме резерв, докато се освободят места в инфекциозното отделение на хасковската болница. Все още нямаме сключен договор със здравната каса, но по последни данни вървим в положителна посока. Този механизъм е отработен вече с 5-6 случая“, заяви управителят на МБАЛ „Св. Екатерина“ в Димитровград д-р Матей Матеев.

В Хасковска област днес има регистрирани 26 нови случая на заразени с коронавирус, 2 са починалите. От зелената зона областта премина в оранжевата.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!