Вековни дървета ще бъдат изсечени в Китен заради прокарването на нова улица. Зрители от крайморския град изпратиха сигнал в рубриката "Аз, репортерът" на bTV. Докладната записка е в Общинския съвет, но местни жители я спират.

„Новият път, който е по проект, е просто ненужен”, коментира Миглена Костова от инициативния комитет.
Само ширината на новата улица е 12 метра. 

И сега между дърветата паркират около 40 автомобила. Проектът е изготвен, без да са питани хората в Китен като пряко заинтересована страна нито за пътя, нито за изсичането на дърветата.

„Ще бъдат изсечени дотолкова, доколкото е необходимо, за да се трасира самата улица, на която и в момента се паркира”, отбеляза кметът на Китен Катя Вълчева. Тя призна, че обществено обсъждане не е правено, но по думите й не е и нужно.

„Ние сме убедени, че има личен интерес кметът на град Китен”, посочи Красимир Ралев от инициативния комитет.

Според комитета причината за изсичането на тези дървета е автосервиз, в който съсобственик е кметът на Китен и искала с новия устройствен план да си обособи парцел. 

Документи обаче доказват, че сервизът е наследствен от баща й, а земята под него е закупена още преди 10 години. Други местни жители пък сами поискали промяната.

„За мен проблемът е единствено от опонента ми, който явно не може да прежали изборите”, заяви кметът на Китен Катя Вълчева. 

Тя съзря политическа атака, а от инициативния комитет се заканиха да сезират прокуратурата.