Жители на ромската махала в Дупница нападнаха служители на горското стопанство в града. Инцидентът станал в понеделник, когато група от 50 души е обградила колата на горските. Какво точно се е случило?

Венцислав Боянински и Владислав Василев засичат нарушители час преди полунощ. „По време на дежурство патрулирахме с колегата Владислав Василев в местността Вангелова чешма над Гиздова махала. Видяхме как от махалата тръгват няколко автомобила малко след 23 часа. Спряха на около 500 метра от нас“, разказва горският Венцислав Боянински.

Живеещите в махалата били с челници, за да осветяват пътя пред себе си. Били около 50 души. Групата се разделила на две и заобиколила от всички страни автомобила на горските.

„Инструктирани сме да не допускаме ескалация на напрежението в такива случаи, затова се оттеглихме от място и сигнализирахме на началника“, каза още Венцислав Боянински.

„През последните една-две години зачестяват случаите на нападения. Това вече е почти ежедневие за нас. Нарушители има всяка вечер – целта им е да секат незаконно дърва. Ако кажем, че не са им осигурени дърва, това няма да е вярно. Почти 5-6 хиляди кубика дърва са предоставени на живеещите в Община Дупница“, каза за bTV и Атанас Диманков, директор на ДГС-Дупница.

Според него става дума по-скоро за незаконна сеч и продажба, а не за хора, които седят на студено и имат нужда от тях, за да се отопляват. Той е категоричен, че ще бъдат взети мерки, за да няма такива фрапантни нападения.

Издадени са допълнителни предписания и всички се надяват набезите да намалеят с времето.