В предаването „Тази сутрин" ви разказахме как високопоставен служител в системата на затворите разпоредил ремонт на килията, където излежава присъда Йосиф Йосифов – Йоско. Разкритието направи началникът на затворническите общежития в Казичене.

Неговият началник упорито отказва да застане пред камера и единствено обяви чрез пресцентъра на Министерството на правосъдието, че не е нареждал килията на Йоско да стане ВИП.  

Ремонтът е трябвало да бъде оформен като дарение от фирма, но документи за такова няма, казва началникът на общежитията. Твърди, че нареждане за ремонта получил от зам.-началника на дирекцията за изтърпяване на наказанията - Свилен Цветанов

„Получих разпореждане да измеря помещение, да бъде извършен ремонт в стаи в затворническото общежитие „Казичене", където да бъде настанен Йосифов, след прибирането му от болницата. Аз от близо 19 години и половина служа в тая система. Когато ми се зададе конкретно разпореждане не разсъждавам”, каза с неохота пред камерата на bTV Станислав Стоянов, когото открихме в парка, тъй като е в болнични.

Нарежданията Стоянов получил устно, в присъствието и на друг служител. Срокът за изпълнение - спешно. Началникът признава, че е получавал и други устни заповеди, свързвани с други затворници. От кого - отказва да каже.

„Казах ви, за първи път чувам за такива устни заповеди. Ще проверим с какви средства е направен ремонта, кой го е позволил”, каза в студиото на „Тази сутрин” ресорният зам.-министър Красимира Филипова.

В ефира на предаването, на bTV Новините, а по-късно и в писмена форма търсихме Свилен Цветанов. До момента обаче единственият отговор е писмото му, в което декларира, че е готов да се подложи на всякакви проверки, за да опровергае твърденията на началника на затворническите общежития в Казичене.

Бихме искали да подчертаем, че в нито един момент до сега, нито г-н Цветанов, нито министерството са поискали право на отговор, за да получат такова. Не са предприели никакви действия, включително и законови, с които да заявят желание заместник-шефът на дирекцията за изтърпяване на наказанията да изрази своята позиция по казуса.

Сега отправяме пета по ред покана към г-н Свилен Цветанов и тези, които взимат решения за медийните му изяви. Считаме, че е изключително важно зрителите на bTV да получат яснота как се взимат решения в местата за лишаване от свобода, които всички издържаме с данъците си.

Отправяме и поредна покана за участие в предаването „Тази сутрин" и към правосъдния министър Екатерина Захариева. Въпреки категоричния й отказ, с който ни запознаха от пресцентъра.