„Озирис е египетски бог, а Озирис-Рекс е астероид, който се намира малко по-далече от Земята от Слънцето, около 30% по-далеч. Интересното е, че той обикаля за малко повече от 1 година около нашата звезда. Интересното е, че от около половин милион астероиди, които сме намерили чрез най-различни способи, този е един от 5 астероида, които се намират в кръгова орбита около Слънцето“.

Снимка: btvnovinite.bg

Това обясни астрофизикът Тихомир Димитров за историческия успех в космическата наука, при който сондата OSIRIS-Rex кацна върху астероида Бену и взе проба от повърхността му.

„Той е опасен астероид за нашата планета, тъй като на всеки 6 години минава много близо до нашата Земя. Даже на разстояние по-малко от разстоянието между Земята и Луната. Изчислено е, че този астероид в края на XXII век, между 2175 г. и 2199 г., има шанс 1 на 2700 да се удари в нашата Земя“, заяви експертът.

Снимка: btvnovinite.bg

Уникален е с това, че е астероид, на който има съставки, от които може да се образува живот – въглероди, аминокиселини, волатили и други химични елементи, каза той.

Пробата е с тегло около 100 грама. „Това е напълно достатъчно да разберем как са се образували малките планети от Слънчевата система, каква е ролята на такива астероиди в цялата конфигурация на Слънчевата система и индиректно може би ще ни даде отговор как е възникнал животът на Земята.“

Снимка: btvnovinite.bg

За историческия успех за взимането на пробата и бъдещото ѝ връщане на Земята са необходими и сложни изчисления на условията, както и високи технологии.

„Очаква се сондата вече да е взела проби от астероида при удар. Това е тяло, което е голямо около половин километър в диаметър. То е много малко в сравнение със Земята и има много слаба гравитация. Това означава, че ако ще кацаш на такова пространство, трябва да кацнеш с много ниска скорост, около 10-20 см в секунда. Дори с такава ниска скорост е вероятно да рикошираш от повърхността доста силно и да не можеш да се върнеш“, коментира Димитров.

Снимка: btvnovinite.bg

„Интересното е, че този материал ще бъде върнат на Земята през 2023 г. Космическият апарат ще се върне и ще премине близо до Земята. Ще изхвърли този контейнер с пробите и контейнерът ще падне с малък парашут, след като премине през атмосферата, някъде в Юта в САЩ“, уточни астрофизикът.