Има ли нужда от свикване на Велико народно събрание у нас, коментираха в студиото на „Тази сутрин” по bTV бившите депутати от VII Велико Народно събрание д-р Петър Берон и проф. Радослав Гайдарски, които тогава са били от двете страни на барикадата – дясно и ляво.

Конституцията ни се приема като една от най-добрите в Европа, изтъкна Гайдарски. Няма никакви колосални грешки, изтъкна той.

Според него в момента обикновен парламент може да реши всички проблеми, които съществуват в областта на правосъдието и не е необходимо да се свиква Велико народно събрание само за това.

Д-р Петър Берон заяви, че не е съгласен, че трябва нова Конституция. Според него против основния закон говорят хора, които не са го чели, или имат интерес да говорят така.

Ново Велико народно събрание е необходимост, защото трябва да се приключи с тези ограничения, които създава Конституцията по отношение на правомощията на парламента, каза Берон.

„Нещата, които сега са приоритет на ВНС, биха могли да бъдат и на обикновено НС, но с много голямо мнозинство – две трети или три четвърти”, подчерта той.

„Ако сега се направи ВНС, трябва да се знае, че то не може да бъде ограничено със закон, приет от обикновено НС. То ще работи докогато намери за добре и ще приема каквото намери за добре”, допълни Берон.