"Ако се притесняваш да говориш- напиши го". С това мото и поставяне пощенска кутия столичното 119-то училище започва активна  кампания срещу  насилието. Мярката идва след зачестилите случаи на агресия в образователната система

Идеята е учениците да споделят писмено и анонимно случаите, при които са били тормозени. А целта е - намаляване на агресията

 „Категорично съм против всякаква форма на агресия и няма място в нито един от етапите на средното образование”, посочи директорът Диан Стаматов. По думите му така ще могат да се изразят по-притеснителните и стеснителни ученици.

„Сигурен съм, че ще пускат всякакви сигнали. Включително и различни шеги, което е съвсем естествено за тяхната възраст”, добави той.  

Калоян е в седми клас. И той и съучениците му одобряват идеята. Те са категорични, че ще сигнализират за всяко нарушение. „Не трябва да отвръщаме  обратно на агресията с агресия. Да постъпим по умен начин. Да попитаме за помощ”, каза той.

Веднъж в седмицата кутията ще се отваря от педагогически съветник. Мария Михайлова посочи, че ако сигналите са повече може и по-често.

„Когато сигналите са конкретни - за дете с име, тогава може да се реагира на момента. Ако става дума въпрос на не дай си боже за домашно насилие можем да се обърнем към отдел закрила на детето да бъде направена проверка”, добави тя.

Кутията ще остане за постоянно. Преподавателите се надяват и други училища да последват примера им.