Голямата новина от началото на тази седмица е раждането на второто дете на принц Хари и Меган Маркъл. Бебето се е родило в петък, но новината беше съобщена едва в неделя.

Всичко около момиченцето предизвика вълнение и коментари, включително името Лилибет, с което кралица Елизабет II сама се е наричала като дете. 

В "Тази сутрин" Петя Дикова коментира, че раждането на бебето е предизвикало голямо разделение във Великобритания.

"Някои британци виждат в избора на името опит за помирение след скандалното интервю, което Хари и Меган дадоха пред Опра Уинфри и обвиниха кралското семейство в расизъм и тормоз. Други обаче считат за безвкусно двойката, която се премести да живее зад океана, да използва умалителното обръщение, с което покойният вече принц Филип се е обръщал към съпругата си", коментира Дикова.

Тя цитира вестник „Мирър“, според който името е изненада за кралицата и вестник „Сън“, според който тя е била уведомена за избора на името, но не ѝ е било поискано разрешение, както повелява традицията.

Според нея по всичко личи, че името и новината за раждането действително са били изненада за Бъкингам. Официалното съобщение за раждането на Лилибет в социалните мрежи на кралското семейство се е забавила с цели три часа, като междувременно е било пуснато друго, много по-незначително съобщение.

Снимка: Getty Images

Петя Дикова посочи още една любопитна разлика между Хари и всички останали бащи в кралското семейство. След раждането на дъщеря си той няма да си вземе стандартните две седмици бащинство, а цели пет месеца – повече, отколкото продължава майчинството на някои места.

Още за семейството на принц Хари и Меган Маркъл може да прочетете на сайта LadyZone.bg: