Великобритания ще излезе от пандемията по-силна, по-здрава и по-устойчива, това заяви по време на традиционната си реч в парламента кралица Елизабет II. Тя представи политиките и програмата на британското правителство за следващата година.

Тази година събитието, известно със своята помпозност, беше в ограничен състав заради пандемията. Присъстваха 108 души, а не както обичайно - близо 600.

Кралицата носеше дневна рокля и шапка и беше придружена от своя син принц Чарлз. Това бе първият публичен ангажимент на Елизабет II след смъртта на съпруга ѝ принц Филип.

Здравеопазване и социални грижи

„Моята отговорност е да представя план за възстановяване на националната икономика от пандемията, за да постигнем това, правителство ще представи повече възможности във всички части на Обединеното Кралство, подкрепяйки бизнеси и икономическия растеж“, така започна традиционната си реч кралица Елизабет II.

Тя заяви, че правителството ще осигури допълнително финансиране в подкрепа на Националната здравна служба (NHS), а министрите ѝ ще внесат законодателство, което да позволи на NHS да "въвежда иновации и да възприема технологиите".

Пациентите ще получават по-индивидуални и превантивни грижи по-близо до дома.

“Правителството иска да работи в областта на психичното здраве, затлъстяването и рака, ще бъдат внесени предложения за реформа на социалните грижи”, допълни монархът.

Подкрепа за инфраструктурата, обучението за възрастни и свободните пристанища

Втората част от речта ѝ бе свързана с плановете на правителството да инвестира в националната инфраструктура и да я подобри.

„Ще бъде разширено покритието на мобилните 5G мрежи, както и законодателство в подкрепа на гаранцията за умения през целия живот, за да се даде възможност на хората да имат достъп до висококачествено образование“, добави кралица Елизабет II.

Тя допълни, че ще има законопроект за контрол на субсидиите в подкрепа на бизнеса, ново законодателство за опростяване на обществените поръчки в публичния сектор, както и осем нови свободни пристанища, за да се създадат центрове за търговия и да се подпомогне възстановяването на общностите.

"Устойчив път" за публичните финанси

„Правителството ще гарантира, че публичните финанси ще се върнат към устойчив път, след като икономическото възстановяване е сигурно", добави тя.

Кралица Елизабет II обърна специално внимание на загубеното време в образованието по време на пандемия.

Правителството също така ще помогне на повече хора да притежават собствено жилище, като същевременно "ще подобри правата на тези, които наемат", заяви тя.

Регулатор за безопасност на сградите

Кралицата обясни, че министрите ще създадат нов Регулатор за безопасност на сградите, за да гарантират, че "трагедиите от миналото никога няма да се повторят", което е препратка към пожара в Гренфел през 2017 г.

„Правителството ще предприеме мерки за справяне с расовите и етническите различия", категорична е тя.

Министрите ще внесат и законодателство за намаляване на бюрокрацията в доброволческия сектор, освобождавайки допълнителни средства за „добри каузи".