Ентусиасти от Стара Загора с проект как книгите да стигнат до всички хора. Проектът се казва "Пътуваща библиотека" и целта му е да осигури литература на жертви на насилие, деца в риск или пък до трудноподвижните хора. 12 000 лева са необходими, за да стане идеята реалност.    

В кризисния център за жертви на насилие "Самарянска къща" в Стара Загора в момента живеят 5 жени и четири деца.  Мястото е убежище. За да е сигурно е отдалечено от града.  Затова и връзката със света за обитателите му са книгите. „Много жени намират спасение и утеха в книгите. Случвало се е от страх те да не могат да отидат до библиотеката”, коментира Соня Пенева.

Една от жените, намерили закрила в защитеното жилище, предпочита да не говори за преживяното насилие - надява се да го победи и чрез книгите.

За подбора и доставката на книгите, в Самаряни много разчитат на "Пътуващите книги". Те са и автори на проекта за пътуваща библиотека. 

Когато "пътуваща библиотека" заработи, нещата ще са по-различни. Трима специалисти -библиотерапевт, филолог и арттерапевт, ще могат да се срещнат очи в очи с обитателите на защитените жилища.

„Целта на "пътуваща библиотека" е с книга да достигнем до уязвими групи хора и по някакъв начин да им окажем помощ”, посочи Олга Клисурова.

 За да заработи "Пътуваща библиотека" са необходими 12 000 лева. И ако идеята ви допада, можете да я подкрепите с дарение в кампанията " Избери, за да помогнеш".

Освен на жените и децата, жертви на трафик и насилие, проектът "Пътуваща библиотека" ще се опита да влезе чрез книгите в живота на хората и от Дома на инвалида и в дневния център за деца със специални потребности "Аз съм ти" в Стара Загора.