„Малкият човек в голямата война“ – така е озаглавена новата експозицията в Националния военноисторически музей. Тя е в памет на 100-годишнината от края на трагичната за България Първа световна война.

В нея можете да разберете, например, че най-малкия доброволец във войната е едва 10-годишният Никола Костов от старозагорското село Змеево. Той помага като санитар, а след като успява да се върне жив и здрав от фронта, получава Кръст за храброст III степен и завършва образованието си.

Снимка: bTV

Това е само една от разтърсващите истории, които разказва изложбата. 200 снимки и предмети ни връщат един век назад към трагедията и героизма на малкия човек.

Снимка: bTV

„Това един различен прочит през личните истории на малкия човек – този, който отива на фронта, оставяйки семейството си. Малкият човек е и съпругата, която остава сама с многолюдната си челяд. Малки са хората, които са прогонени от домовете си и като част от бежанския поток заливат България след войната“, коментира директорът на музея доц. д-р Соня Пенкова.

Снимка: bTV

Част от експозицията не е подходяща за деца и хора с чувствителна психика, напомнят от Военноисторическия музей.

„В един момент хората започват да приемат за нормално този ужас, който се случва около тях, и в това е смисълът на нашата изложба – да не забравяме ужаса на войната“, добавя Пенкова.

Изложбата можете да разгледате до края на февруари 2018 г.

Вижте още за изложбата и тук: