Възможно ли е да сте болен от изключително опасна болест, здравните власти да знаят и да не ви уведомят? Звучи като измислица, но точно това  се случва с Иван Такев. През 2015 г. той дарява кръв. Направени са му изследвания, които не е потърсил. Тази година отново му се е наложило да направи кръводарение, но отивайки в центъра, се оказва, че му е възложена забрана.

Причината е, че при предното кръводаряване е установено, че е болен от хепатит С , но никой не го е уведомил цели четири години.

„Бях шокиран и убеден, че не може да ми се случи – нямам татуировки, нито съм наркоман. Нервен си, ядосан си, звъниш по институции”, разказва Иван Такев.

Причината за ситуацията, в която е попадна Иван, е законовата наредба. Според сега действащите правила, когато на пациент е открито опасно и заразно заболяване, трябва да се уведоми РЗИ, а оттам осведомяват личния лекар на заразения, който трябва да сведе информацията до него.

„Личният ми лекар беше шокиран, когато му казах. Никой не го беше уведомил”, споделя Иван.

Адв. Мария Шаркова посочи, че това не е първият ѝ подобен случай. "Имала съм доста абсурдни ситуации като пациент, който 10 години не знае, че е заразен с хепатит.  Проблемът е, че цялата тази нормативна наредба е разпиляна в няколко документа.  Няма ясна отговорност кой трябва да уведоми пациента, а той сам трябва да  издири резултатите си. Стигаме до абсурда, че няколко институции знаят, че сме болни от хепатит, а ние не знаем”, разказа Мария Шаркова.

Има празнота в законодателството, съгласни са и от Националния център по трансфузионна хематология, където в момента тече вътрешна проверка по случая на Такев.