Решението за това дали футболен клуб „Лудогорец” ще остане в Разград е изцяло тяхно. Това каза пред bTV кметът на Разград Валентин Василев.

Процедурата, с която футболен клуб „Лудогорец” поиска концесията, е от 2014 г. На практика довършвам свършеното от предишния екип. Но трябва да го довършим, защото смятаме, че това е единствената правна възможност, която съществува в момента, коментира кметът.

На 5 февруари подписах анекс към договора, който даде възможност на футболния клуб да се лицензира. Опасяваме се, че оттук насетне няма да имам правната възможност да подновявам такъв договор и единствената възможност остава концесионната процедура, каза още Василев.

По думите му в концесионната процедура има финансово-икономически анализ, който е показал необходимостта от заплащане на концесионна такса.

Община Разград няма никакви финансови претенции относно трансфер на футболисти и телевизионни права, а само върху дейностите, които извършват в рамките на стадиона. Крайната сума, която се получава като концесионно възнаграждение, твърдата част и плаващата от 0,5% е около 13 000 лева без ДДС, категоричен беше кметът на Разград.

Изпълнителният директор на „Лудогорец” Ангел Петричев обаче определи думите на кмета като манипулация. По думите на Петричев проблемът не опира до въпросните 0,5% и концесионното възнаграждение.

„Кметът призна, че тази докладна, се нужда от доработване. Имаме един инвеститор, който е готов да построи европейски стадион. Готов е да инвестира близо 25 млн. лева, а му се предлага да подпише договор, който не е прецизен. В следващите 35 г. ще влезем в постоянни юридически спорове. Дори децата на г-н Домусчиев ще водят юридически спорове заради непрецизни текстове”, разясни Петричев.

Под документ, който ще ни доведе юридически главоболия в следващите 35 години, няма да сложим подпис, категоричен беше той.

Общинският съвет в Разград обсъжда казуса на днешното си заседание.

Няколкостотин души се събраха пред общината и поискаха оставката на кмета и замеряха входа на общината със стотинки.