Пет момичета от Сандански събраха 20 хиляди лева, за да боядисат стена в града с националния трибагреник и ликовете на Левски, Ботев, Раковски и Райна Попгеоргиева. Стената се намира до входовете на три училища и ежедневно покрай нея минават стотици ученици.

Преди половин година Юлиана и нейните приятелки решават да повдигнат националния дух в Сандански. Повод е дискусията кои творби трябва да попаднат в учебниците по литература.

„В момент, в който започва да се говори как искат да променят българската история, как искат да заменят личности, на които мястото им е в учебниците по история, след като споделихме помежду си идеята, всяка една от този момент започна да мисли варианти как да я осъществим по най-бързия начин”, посочи Юлиана Попдимитрова.

Идеята обаче трудно си пробива път. Стената, върху която трябва да рисуват, е в лошо състояние и предвидената сума от 2 хиляди нараства на 20 хиляди лева.

„Впоследствие разбрахме, че ние трябва да изградим нова стена, тъй като старата беше в много лошо състояние. От там нататък започнаха нашите финансови проблеми, тъй като сумата постоянно се качваше, но това не ни спираше, това не ни демотивираше. Напротив, все повече ни стимулираше, защото виждахме голямата подкрепа на хората, до които стигнахме”, казва Юлиана.

Мястото е не случайно подбрано. То е между три училища.

На стената освен Левски, Ботев, Раковски и Райна Попгеоргиева е изписано и стихотворението на Иван Вазов – „Аз съм българче”.

Минувачите в Сандански веднага забелязват новата придобивка.

Петте момичета вече замислят нов проект, но засега пазят в тайна мястото.