Стотици кукери гониха лошите злите сили в неделя. Стара легенда разказва, че ако се докоснеш до кукер или ако влезе в дома ти, ще прогони лошите сили от къщата и душата.

Художничката Дора Янкова от Смолян рисува кукери.

„Където съм ходила в различни страни, съм гледала маски, но като нашите кукери, тези костюми, които се изработват, не съм ги виждала никъде. Навремето са използвали кожи, рога от животни, природни материали, а сега включва и мъниста и стъкло и много други неща в изработването на един костюм", обяснява тя.

Дора Янкова рисува кукери от години, които най-често подарява на своите гости. Била е детска учителка , втората й специалност е рисуването, което е истинската й страст.

„Хиляди съм нарисувала, защото посрещах стотици гости в моята къща, подарявала съм и където съм ходила по света на гости, също съм им рисувала и подарявала кукери. В Америка няколко години съм била при сина ми, там на всички приятели освен картини съм подарявала - да ги зареждат с положителна енергия", казва художничката.

Магическата символика на кукера е насочена и към отправяне на пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост „Кукерските празници трябва да ги пазим и предаваме на поколенията, защото освен че зареждат, кукерите носят и настроение на хората. Народът ги чака с нетърпение да отиде да ги гледа, да се весели и да се зарежда", допълва Дора Янкова.

Традициите трябва да се пазят и всеки човек трябва да носи със себе си този заряд, където и да отиде по света, смята сърцатата родопчанка.