По време на специалната програма в неделния ефир на bTV и bTV Radio "Добрият пример" са постъпили над 10 000 дарителски SMS-а към сметката на БЧК. Събраната сума от Българския червен кръст от дарения само за седмица е повече от 1,6 млн. лв., а осем тира с помощи, последните два от които днес, се отправиха към Украйна. Водеща на специалната програма беше Десислава Стоянова, която гостува в студиото на "Тази сутрин", за да сподели какво е постигнато до момента.

"Става въпрос за едно парченце за един по-голям пъзел – ние като медии информираме от една страна, а от друга страна - свързваме хората", посочи Стоянова.

Според нея, на фона на войната, "се надигна и една невиждана вълна от съпричастност и желание да се помогне по всякакъв начин и на този фон е важно медиите да изпълнят своята роля - да помогнат на тези, които искат да помогнат, да успеят да го направят.

"Това е само началото. Усилието няма да е за ден, за два или седмици, най-вероятно ще е за месеци или за години. Добре е да имаме това съзнание, за да не загубим сетивност", каза още Деси Стоянова и допълни, че всеки един, който иска да помага, трябва да си даде сметка, че това не може да е еднократно, ако наистина иска да бъде полезен.

"Институциите също трябва да свършат своята работа без забавяне. Защото казусите тепърва ще са много", подчерта журналистката и даде пример с украинските деца у нас, които трябва да продължат училище. За да стане това, децата и семействата трябва да имат статут на бежанци – което за колко време ще стане, попита Стоянова.

"От нас като хора и като държава зависи дали ще задържим тези хора като приятели. Очевидно хората, които бягат от войната, ще имат избор – дали да останат, или да отидат в друга европейска държава", каза още тв водещата.

bTV Media Group ще продължи да следи, разказва и подкрепя всички организации, сдружения и граждански инициативи и да дава гласност на добрите примери на съпричастност и състрадание. Всеки, който се интересува, може да намери информация за всички възможности за набиране на помощи и дарения на сайта dobriatprimer.btv.bg.

От началото на конфликта до момента bTV Media Group e подкрепила кампаниите на 7 неправителствени организации, които оказват помощ на пострадалите от конфликта в Украйна. Това са БЧК, Уницеф България, Фондация "За доброто", Фондация Bcause, Сдружение "Мати Украйна", Българска хранителна банка и Каритас – България. 

Част от благотворителното издание "Добрият пример" бе и концертът "Мир, Любов, Съпричастност". Над 250 души споделиха Сирни Заговезни на живо в Борисовата градина със звездите на българската музика - Любо Киров, Михаела Филева, Графа, Поли Генова, Ирина Флорин, Благовест и Светослав Аргирови, Дани Милев и други. Стойността на събраните средства от продажба на билети и дарения по време на концерта е близо 10 000лв. Те ще бъдат дарени в подкрепа на кампанията на БЧК за пострадалите от кризата в Украйна, на която bTV Media Group е медиен партньор.