Промени в Закона за устройство на територията, които да регламентират законен статут за жилищни сгради, които са единствено жилище – за това настояват граждански организации. В студиото на „Тази сутрин” юристът Даниела Михайлова посочи, че това е проблем далеч не само за ромските семейства.

„Твърде повече са незаконните постройки от тези, които се притежават от роми”, подчерта тя и припомни, че премиерът Бойко Борисов е говорил за 200 000 такива сгради.

„За да бъде една къща съобразена с всички изисквания на нормативна база, Камарата на архитектите преброи, че са нужни 178 различни документа”, допълни Михайлова. Според нея много собственици с добри намерения се отказват именно заради бюрокрацията.

Тя допълни, че в селата и малките градове голям процент от сградите не са напълно изрядни. Михайлова обаче беше категорична, че промените няма да позволяват узаконяване на конструктивно опасни постройки и няма да се допусне текстовете да се използват за изчистване на статута на незаконни хотели.

Вижте още във видеото!