В края на 2018 г. направихме обзор на потребителската рубрика на „Тази сутрин” – „Чети етикета” и темите, които предизвикаха най-голям отзвук в обществото.

Снимка: bTV

Безопасното шофиране оглави класацията в рубриката, с автор Биляна Гавазова. Екипът на bTV направи експеримент колко е опасно шофирането с електронно устройство в ръка. Статистиката показва, че причина номер едно за пътнотранспортните произшествия у нас е именно разсейването.

Втора позиция зае темата за алкохола, който слагаме на масата си и колко е опасно да се купува домашно вино и ракия в интернет. Лабораторен тест показа, че бутилките често метиловият алкохол е в много малко количество, но има превишаване на съдържанието етилацетат, ацеталдехид и висши алкохоли, откъдето идва и миризмата на оцет или ацетон.

На почетната стълба се качва и темата качеството и съдържанието на кренвиршите, които слагаме на трапезата си. В анкета на „Фейсбук” страницата на „Тази сутрин” потребителите бяха категорични, че не ядат месния продукт.

Снимка: btvnovinite.bg

В „Чети етикета” направихме продуктов анализ при кренвиршите от различен ценови клас. Оказа се, че по-високата сума гарантира по-къс етикет и съответно по-малко оцветители и добавки.

Какво е качеството на детските играчи е на четвърто място в класацията на „Чети етикета”. Проверка показа, че през 2018 г. са задържани близо 7 млн. фалшивите детски играчки на територията на Европа. Те са в Топ 3 на най-фалшифицираните стоки в Европейския съюз.

На пета позиция е темата за изхвърлянето на храна. Покрай празници потребителите рядко правят сметка за количеството и често купуват повече от необходимото.

Снимка: btvnovinite.bg

Оказва се, че всяка година едно българско домакинство изхвърля в кофата за боклук най-малко 500 лв. заради разхищение на храна.

Новата дрога – пристрастяването към мобилни устройства, също беше една от най-обсъжданите в рубриката „Чети етикета”.

Снимка: btvnovinite.bg

 

Допитване показа, че 45% от българите могат да издържат телефона си не повече от час. Някои потребители дори изпадат в паника, ако устройствата не са покрай тях.