Поглеждането в телефона и секундата невнимание на пътя могат да бъдат опасни, а понякога дори фатални. Срещаме се с автомобилния ас Димитър Илиев, според когото причина номер 1 за пътнотранспортните произшествия е именно разсейването. А то може да бъде 3 вида –  зрително, ръчно и ментално.  

„Телефонът затова е толкова опасен, защото когато го използваме, ние включваме и трите вида разсейване в едно, тоест държим в ръката си телефона, мислим какво искаме да направим и гледаме към телефона. Това е може би световна епидемия, която е обхванала всички шофьори”, коментира Димитър Илиев, който е преподавател в НСА.

Снимка: btvnovinite.bg

Заедно с него тестваме две ситуации на пътя – шофиране с мобилен телефон в ръка и след употреба на сериозно количество алкохол с помощта на специални алкохолни очила. 

За да имаме добра база за сравнение минаваме отсечката по учебник, без телефони и с хронометър в ръка.

Около 40 метра с 5 вратички се минават за 16 секунди. Когато обаче Димитър е зад волана и едновременно с това пише есемес, времето става двойно.

Снимка: btvnovinite.bg

„Телефоните са наистина един много голям враг на шофьора и взимат превес и над скоростта”, категоричен е Димитър Илиев. „Когато човек прави две неща едновременно, той губи концентрация и е изключително опасно да го правим”, допълни той.

При втория експеримент тестваме как бихме шофирали и как бихме се движили дори пеш след употреба на 1,5 промила алкохол в кръвта. „Никога не трябва да си позволяваме да сядаме в автомобила след употреба на алкохол”, убеден е Димитър Илиев. „Точно заради моя опит. Аз абсолютно никога не си позволявам да пия алкохол и да карам кола”, допълва той.

Снимка: btvnovinite.bg

За миналата година с 25% са се увеличили произшествията при писане на есемеси и ползването на телефон в САЩ. У нас също се забелязва тенденцията да има нарастване на такива произшествия, каза инж. Емил Панчев, председател на СБА.

Той е категоричен, че всяко разсейване може да е фатално на пътя, особено при много висока скорост. Всяко движение и отклоняване на погледа е опасно, тъй като за една секунда автомобилът може да измине много метри.