Българско изобретение ще помогне за опазването на пчелите. Най-модерните технологии могат да бъдат в полза на природата и пчеларите.

Сергей Петров и Самуил Александров са изобретили интелигентен сензор вътре, който е абсолютно безвреден и не пречи на пчелите.

Той събира данни за температура, за влажност, отделно от това определя теглото на кошера, и чрез телекомуникационен модул изпраща данните към интернет, откъдето вече могат да се следят.

„Наричаме го „Смарт Бийхайв Мениджмънт Систъм”, обяснява Сергей. Изобретението се състои от две части - хардуерът е модулът, който събира данните, а с помощта на софтуер пчеларите следят състоянието на пчелите и колко мед са събрали. Ако има замърсяване или някакъв проблем, програмата алармира.

„На базата на различните данни ние можем да кажем какво е здравето на кошера и дали кралицата-майка снася достатъчно много пчели”, казва Сергей Петров.

Прототип вече е получил одобрението на професионални пчелари. Изобретението е уникално за България, но според създателите му със сигурност има много хора, които работят по този проблем в световен мащаб. „Съответно, ние имаме конкуренция, но това е напълно добре дошло, защото който пръв успее да ги спаси пчелите, ще му стиснем ръката”, обяснява мъжът.