Във военната база Пенсакола в Съединените щати показаха пред широката публика най-новия американски многоцелеви изтребител - F-35.

Машината беше представена в зрелищно авиошоу на легендарната демострационна група „Сините ангели”.

Те са най-старата демонстрационна група. Формацията е създадена по идея на адмирал Нимиц след края на Втората световна война, за да поддържа интереса към авиацията на военноморските сили.

От създаването си през 1946 г. „Сините ангели” са правили демонстрации пред повече от 500 милиона почитатели.

В екипа влизат само най-подготвените пилоти и инженери от флота и морската пехота. Всяка година в екипа влизат трима нови летци, като всеки от тях има средно по 300 кацания на самолетоносач.

По традиция „Сините ангели” изпълняват най-дръзките фигури от висшия пилотаж с минимално разстояние помежду си и с много инфарктни разминавания.

От 1986 година „Сините ангели” летят на палубния изтребител F-18, който и до момента служи във ВМС на съединените щати. В България формацията гостува само веднъж през 1992 г. като част от европейска обиколка.

В края на демонстрацията - в дома на Сините ангели”” - военоморската база Пенсакола, беше показан и най-новия многоцелеви изтребител F-35.

Най-скъпият до момента самолет е поръчан от Pентагона в 2 500 бройки в три разновидности за ВВС, флота и морската пехота, от които 600 ще бъдат продадени в други държави.