Една родопска легенда се възражда. След 9 години прекъсване най-добрите фолклорни изпълнители отново ще огласят Роженските ливади.

Първият събор на Рожен се е провел на поляните като родово събиране преди повече от век. В предишни години на това място са идвали над 300-400 хиляди души – голяма част от тях са били фолклорни изпълнители от страната и чужбина.

Десетилетия наред фолклорния събор в Рожен беше уникално събитие на Балканите. Липсата на финансиране прекъсна традицията и последната среща на музиканти и ансамбли беше през 2006 г.

Тази година легендарната Валя Балканска първа ще се качи на сцената, за да изпълни „Бела съм, бела, юначе” – химнът на Родопа планина.

Стотици хиляди се очаква да дойдат на Рожен като участници и гости. Предвидена е специална организация на движението, охрана, здравни пунктове и места за палаткови лагери.

Съборът започва на 17 юли и ще продължи три дни. Ако искате да дойдете на Роженския събор тази година, добре е още от сега да помислите за резервации, защото голяма част от хотелите, от къщите за гости, вече са резервирани, при това от месеци.