Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" не само пази ценни книги и документи, но всяка година, спасява хиляди реликви. Реставраторите прилагат както традиционни, така и неподозирани техники.

Парче тефлон, скалпел и четка за рисуване - едва ли сте ги използвали някога заедно? Но всеки ден в реставрационната лаборатория в Националната библиотека го правят, за да възстановяват книги и документи.

Парчето тефлон се нарича коска на езика на книговезците и с него се заглаждат всички ъгълчета на хартията. А за да изтрие петната на времето, влиза в действие гума на прах.

Когато възстановяват хартия чрез метода на пресоването, специалистите внимават да не повредят восъчните печати на историческите документи. Там идва на помощ парче памук. И восъчният печат е запазен.

Накрая реставраторите в библиотеката гладят и подреждат документите на най-старата си машина, влязла в експлоатация още в края на 50-те години на 20 век.

През Новата година реставрационната лаборатория в Националната библиотека ще навърши цели 60 години. Хората там обещават, че старата преса ще продължи да работи.