Качествено световно кино и звездни гости ще видим по време на 20-ото издание на София Филм Фест.

Церемонията по откриването на фестивала, който ще продължи до края на март, беше тази вечер.

Над 200 заглавия, 50 от които български, ще провокират киноманите. Игрални, документални, музикални и анимационни филми с куп награди от цял свят ни очакват до 31 март. Фестът започва с новия филм на Иглика Трифонова "Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", сниман в три държави.

Филмът на Иглика Трифонова вече обра овациите на кинофестивала в Талин. Това е копродукция на България, Холандия и Швеция, подготвяна 10 години.

„Филмът е заснет изцяло извън България, говори се на английски предимно, и на босненски, и касае една история от войната в бивша Югославия. Една история, която привидно е чужда, но е много наша, да разсъждаваме за това какво е една война”, обясни Трифонова.

Силни заглавия ще има и за почитателите на документалното кино, с впечатляващо българско присъствие. "24 часа" разказва историите за петима души в съвременна България.

Драмата и комедията се преплитат във филма "Животът е тромпет" на босненския сценарист и режисьор Антонио Нуич. Това е семейна история, която е по балкански емоционална, но и забавна.

Днес пристигна и един от специалните гости на Филм Феста - канадският режисьор от български произход Тед Кочеф.

„Аз съм българин! Домът! Това е домът! Майка ми е живяла във Варна, татко ми е от Пловдив”, сподели той.

Почитателите на Тед Кочеф, режисирал "Рамбо: Първа кръв", "Уикендът на Бърни" и други любими филми, могат да се срещнат с него тази събота в Дома на киното.