Първият по рода си Храм на киното се появи в столицата. Поводът е 30-тото юбилейно издание на фестивала Киномания.

Любителите на киното вече си имат храм, макар и временно. Целта е интересното хрумване да изненада традиционната публика на Киномания и да привлече нови киномани.

„Отвън тази постройка изглежда като храм, а отвътре храмът се е преобразил в киносалон.  За разлика от традиционните седалки в киносалоните обаче тук има пейки, подобни на тези в църква. А по стените са изобразени икони… на едни от най-известните актьори”, обясни Виктория Готева.

На мястото на олтара пък се простира голям бял екран. На него се прожектират трейлъри на филмите, които ще бъдат излъчени на фестивала.

„Истинският храм на киното е вътре в киносалоните, където затаяваш дъх, виждаш какво се случва, плачеш, смееш се с всички останали. Това е една магия, която е незабравима и оставя следа у всеки един човек. Киното е нещото, което ще ни събере през останалите 2 седмици. И нека всеки човек, който обича киното, да гледа филмите”, призова Ия Петкова, ръководител направление маркетинг и комуникации на НДК.

Храмът на киното се помещава пред сградата на НДК. Любителите на седмото изкуство, ще могат да го посетят от 7 до 17 ноември, когато стартира фестивалът.