След изтеглянето на украинската армия от Дебалцево, полевите командири на сепаратистите заговориха и за превземане на Мариупол. Там обаче е украинският паравоенен полк "Азов" и Черния корпус. Разказват Георги Тотев и Георги Кожухаров.

 

В района на Мариупол са разположени 3 военни бази на Азов. Това е паравоенно формирование, което е съставено изцяло от доброволци.

Една от базите се намира в курортното село Урзув, на брега на Азовско море. Помещава се в бивша резиденция на Виктор Янукович. Днес тя е превърната в казарма за 150 военни.

Момчетата в полк АЗОВ са доброволци идващи от цялата страна. Има и такива идващи от чужбина – Хърватия, Полша, прибалтийските и скандинавските държави. До скоро много от тях никога не са пипали оръжие. Те преминават едномесечен инструктаж след което се включват в бойните действия.

Полк АЗОВ са едни от основните сили, водещи сраженията в село Широкино, недалеч от Мариупол. Въпреки влизането в сила на примирието полкът вече е дал две жертви. Никой не вярва, че сегашното примирие ще бъде спазвано. Не забравят за Крим и наричат себе си "Черен корпус".

„Когато Русия вкара своята войска в Крим, тях ги наричаха зелени човечета. Затова ние решихме да започнем да се наричаме черни човечета. Черен корпус значи черни човечета”, обяснява член на черния корпус.

 Днес на фронта до Мариупол е относително тихо. Войниците могат да отдъхнат до следващата битка.