Филмите, в които актьорите пушат да бъдат забранени за зрители до 18 години – предложението е на Световната здравна организация, която настоява малолетните да не виждат любимите си артисти, обвити в тютюнев дим.

Преди 70 години тютюневите компании поощрявали кинозвездите да пушат. През 21 век можем да видим дори и киноуроци по пушене.

От 2 години насам, 44 на сто от холивудските филми показват пушене, а 36% от заглавията без ограничение в показа съдържат такива сцени. Затова Световната здравна организация настоява - ако във филма се пуши, да бъде забранен за лица до 18 години.

„Сега децата са супер интелигентни, много в час, знаят, че това е вредно и е супер тъпанарски навик и зависимост, така че силно се съмнявам, че някое дете като види любимия си актьор с цигара на екрана, ще запали”, смята обаче Асен Блатечки.

Киното не би приело класическите сцени с тютюнопушене да бъдат цензурирани. Представете си върху Хъмфри Богарт или Ал Пачино в "Белязания" да има петно от цензура. Примерът обаче е заразителен, алармират лекарите.

„Децата подражават на родителите, подражават на учителите, подражават на известните личности. В резултат на което, те правят първата стъпка към зависимостта”, предупреждава д-р София Ангелова.

Холивудските филми вече завършват с надписа, че пушенето на екрана не е спонсорирано от тютюневи компании, а е част от художествената идея. Дали филмовите цензори ще приемат искането на Световната здравна организация, предстои да видим.