Бъдещи кино-професионалисти създават първия си игрален филм в студиото "Ню Бояна". Те се обучават в майсторски клас на специалисти от Холивуд и България.

От днес холивудският продуцент и сценарист Голан Рамраз ще въведе 25 българи в света на филмовата индустрия. Една от тях е Мариана Иванова, която е учила кинопродуциране и операторско майсторство във Великобритания.

„Аз се занимавам с асистент-режисьорска работа, а тук курсът изключително много помага за общата идея какво е филмова продукция и как да се справяш в ролята вече и на продуцент, включително”, сподели Мариана Иванова.

До края на тази седмица Мариана и нейните колеги ще получат практически инструкции за филмовата индустрия. После ще започнат подготовката за заснемането на своя първи игрален филм - от необходимия бюджет до графиците за снимки и разкадровката, наричана сториборд.

„Важна част от нашия майсторски клас е участниците да бъдат на снимачната площадка, да работят с техниката и с екипите от опитни професионалисти, да се докоснат директно до това как се създава един филм”, обясни изпълнителният директор на „Ню Бояна филм” Ярив Лърнър.

Майсторският клас продължава до 21 декември. Ако участниците в него покажат най-доброто от себе си, имат шанс да посветят живота си на киното.

До края на обучението те трябва да заснемат своя първи пълнометражен игрален филм, който е по сценарий на Николо Коцев. Той е участвал в предишния майсторски клас, а филмът ще бъде с работно заглавие "Цигулката".