Българката Мария Бакалова стана първата българска актриса, номинирана за престижната кинонаграда „Оскар“, и то в една от по-важните категории – за поддържаща женска роля.

24-годишната Мария ще се изправи срещу Оливия Колман, Аманда Сейфрид, Глен Клоуз и Ю-Джунг Юн на церемонията, която ще се проведе в края на април. Бакалова стана световноизвестна с ролята си във филма „Борат 2“, където играеше дъщерята на измисления казахстански журналист.

Снимка: Борат 2

Кулминацията е сцената с интервюто с личния адвокат на тогавашния президент Доналд Тръмп – Руди Джулиани в хотелска стая. 76-годишният мъж не се усъмнява, че Мария Бакалова е журналист и в края на срещата иска адреса и телефона й. Всичко това в навечерието на оспорваната президентска кампания.

Снимка: btvnovinite.bg

От няколко дни в Лондон е и майката на Мария - Румяна Бакалова. Тя не е виждала дъщеря си повече от година.

„Каза: „Мамо успях“ и аз викам „да маме, успя“, разказа развълнуваната Румяна Бакалова. „И тя вика: „Мамо отивам“, викам „къде чакай“, „не отивам трябва да работя, за да мога догодина пак да съм тук.“

Снимка: Instagram

По-рано пред bTV Мария призна, че винаги е мечтала да бъде актриса, но никога не си е представяла, че ще стигне до Холивуд: „По-скоро си мечтаех за Дания, за скандинавско кино, Холивуд някак беше невъзможен. Бях здраво стъпила на земята, реалист, мислейки си, че мечтите не се сбъдват.“

Букмейкърите сочеха Мария Бакалова за фаворит за наградата „Златен глобус“, но младата актриса не успя да я спечели. Според филмовия журналист Владислав Апостолов големият фаворит за "Оскар" в тази категория е кинолегендата Глен Клоуз. Нищо обаче не се знае, а и Бакалова "като звезда на един политически зареден филм, има големи шансове".