Емил Велев даде специално интервю пред Красимир Минев за предаването „Зона Спорт” по bTV Action. В него треньорът на Локомотив (София) говори открито за сегашния си клуб, за проблемите със съдийството в „А” група и за клуба на сърцето му – Левски. Вижте какво каза Кокала пред камерата на bTV:

Изненада ли се, че отстранихте ЦСКА за Купата?
Не се изненадах, че отстранихме ЦСКА. Може би съм орисан да стигам до финал, но след тези финали винаги ме уволняват, винаги взимам нов отбор. Това, разбира се, е в рамките на шегата. Ние бяхме много добре подготвени за мачовете с ЦСКА. Те може би отдават загубата си на подценяване, но аз лично не мисля, че в два мача можеш да подцениш един отбор.

Защо те изгониха от скамейката?
Винаги намират причина да ме изгонят. Може би съм малко по-експресивен. Навлязох 2-3 метра навътре в терена, но без да крещя или викам по някого. Дойде 4-ият съдия, викна главния, той се затича и ми каза „Изгонен си”. Обясни ми, че е защото съм нарушил линията, на която трябва да стоя.

Как би определил състава, с който работиш в момента?
Аз по принцип искам всичко да е изпипано и перфектно, което в България много трудно може да стане. Гледам обаче да си върша моята работа добре, смятам също, че имам много добри и качествени футболисти, но в момента сме в такава ситуация, че не можем много спокойно да играем. Но футболът като цяло е неспокойна игра. Никъде няма къде да те чакат толкова време, всеки иска резултати.

Защо са толкова трагични българските рефери?
По-скоро са уплашени, а не трагични. В дадени моменти се гипсират и вършат неща, които в по-спокойна обстановка не биха ги направили.

Кой им влияе, за да са толкова уплашени?
Мисля, че никой не им влияе. Преди имаше такива неща, звъняха президенти и им казваха разни работи: „Внимавай как ще свириш! Гледай да е 50:50!” Сега обаче не вярвам да има такива работи. До голяма степен би трябвало да е преустановено това. Но и в Европа гледаме невероятни грешки на съдиите. В Шампионска лига виждаме от 4 метра засада на Ибрахимович и дават гол.

На полуфинала за Купата ще срещнеш Левски. Какви чувства изпитваш?
Всички знаят, че съм потомствен левскар. Не знам... чувствата са смесени. Бил съм там и като футболист, и като треньор. Обаче мисля, че съм в по-голяма степен професионалист и в момента съм в Локо (София) и ще дам всичко от себе си, за да постигнем нещо. Но оставането в „А” група ни е приоритет.

Защо те освободиха от Левски, след като станахте шампион?
Доста се спекулираше около това. Аз лично имах уверението на Тодор Батков, че ще остана, каквото и да става. След това обаче единственото, което ми казаха беше, че отборът не играел красив футбол. Аз обаче съм го забравил това вече. Не обичам да се връщам. Не смятам, че решението е било само на г-н Батков, то си имаше цяла завера. Ясно е кои са хората, които бяха замесени, не искам да казвам имена, те си знаят.

Вярваш ли, че отново ще се завърнеш на „Герена”?
Нямам представа. Ако някога хората се сетят, че искат отново да видят Левски шампион, може би ще се сетят и за мен.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ ВИЖТЕ ВЪВ ВИДЕОТО!