Най-богата на петрол латиноамериканска държава изпада във все по-дълбока икономическа и политическа криза. След като президентът-социалист Николас Мадуро подписа декрет за въвеждане на извънредно положение в икономиката, дясната опозиция успя да го отхвърли.

Както се е случвало и при предишни сблъсъци между двете институции, най-вероятно верният на държавния глава конституционен съд ще му даде зелена светлина. Това развитие кара редица наблюдатели да смятат, че или армията ще се намеси, или ще се стигне до гражданска война.

Мадуро иска да си даде широки правомощия в сферите на сигурността, разпределението на храни и енергийните доставки на фона на шествия на опозицията, която иска референдум за отстраняването му. Веднага след това лидерът на опозицията призова армията да избере кого подкрепя - конституцията или президента.

Коалицията на демократичното единство спечели парламентарните избори през декември, което Мадура определя като „държавен преврат”.

Председателят на парламента обвинява президента и неговото правителство в нарушаване на конституцията. Освен че мобилизира армията, полицията и държавната администрация в разпределянето на храните чрез купони, Мадуро иска и по-голям контрол над частните индустриалци.

Въпреки отчаяните усилия на правителството, хиперинфлацията не спира да расте, дефицитът се задълбочава, в магазините липсват основни стоки, като някои се раздават само срещу купони, а пред супермаркетите всекидневно се вият дълги опашки в очакване да се пусне стока.

Популистът Мадуро обвинява за дефицита „външни сили”.

Като капак на кризата и заради продължителното засушаване спряха много ВЕЦ-ове, което доведе до тежък режима на тока. Поради тази причина работното време на администрацията беше намалено, часовниците бяха преместени с половин час напред, за да се пести електричество и бяха орязани заплатите на депутатите.