С тържествена заря-проверка тази вечер Враца отбеляза 137 години от подвига на Ботев и загиналите за свободата на България. По време на церемонията президентът Росен Плевнелиев поздрави четирите представителни роти от националната гвардейска част и групите от студенти и ученици.

В словото си той заяви, че днес се прекланяме пред подвига на безсмъртния Христо Ботев и всички юнаци дали живота си за свободата на България. „Вече близо век и половина огненото Ботево слово разгаря пламък в сърцата на българите и ни напомня що е дълг, що е родина. Чистите и трагични образи на Ботевите четници мъченица се превърнаха в светъл идеал за стотици България”.

Държавният глава изрази увереност, че също като Ботев с твърдост и последователност, с гордост и плам можем да обичаме своето Отечество и да работим за неговото добруване.

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града президентът отбеляза, че е "наш дълг е да предадем Ботевите завети на бъдните поколения за пример и упование в моменти на трудност и изпитания". Плевнелиев допълни, че имената загиналите юнаци останаха сред онези автентични ориентири, без които не бихме могли да бъдем това, което сме днес. „Българският народ мъдро отреди на Христо Ботев челно място, сред малцината достойни да бъдат равни на Апостола на българската свобода Васил Левски. Можем също като него с последователност, гордост и плам да обичаме нашето Отечество. Да живее България”, каза в словото си държавният глава.