900 са приемните семейства в България - такава е равносметката три години след старта на проекта на УНИЦЕФ „Семейство за всяко дете".

Шуменско е един от водещите региони в страната с регистрирани 127 приемни семейства.

Йорданка Дукова е приемен родител от 3 години, която се е грижила за 3 деца. Тя и съпругът й, в момента се грижат за момиченце на 3 години, което скоро ще бъде осиновено.

Йорданка споделя, че основният проблем, с който се е сблъсквала като приемен родител, е изоставането в развитието на децата, които идват от социалните домове.

Йорданка Дукова има голям опит като приемен родител, тя е една от първите, които трябва да се грижат за новородено бебе.

„Това е нещо прекрасно, защото едно дете още от родилния дом трябва да изпита любовта на майката, на родителите, дори и ние да не сме му родните родители, при нас сърцето бие също, като на родната му майка и любовта ни е също толкова голяма и грижата,” споделя тя. Разказва, че вижда как децата, за които се грижи се променят пред очите й, но промяна забелязва и в себе си.

„Започнахме да имаме и теми на разговори, защото постоянно обсъждаме какво е казало детето, какво казало как - има такива весели неща и хубави, естествено има и големи проблеми.”

Една от най-големите трудности пред приемните родители е моментът, в който трябва да се разделят с дете, което са отглеждали като свое.

„Плачем, може би около месец и повече се плаче, но когато светнат очите на следващото детенце вече си длъжен и отговорен и към него.”

Приемната грижа значи отговорност, подчертава Йорданка, но дава и голямо удовлетворение, че си помогнал, когато е било необходимо.