По случай празника, Музеят на съобщенията откри обновена експозиция на ретро телеграфи, телефони и радиоприемници.

Експозицията, която е създадена през 1999 г. по случай 120-тата годишнина на българските съобщения, вече е обновена и допълнена, и в нея има изключително любопитни находки.

Тук е например прадядото на персоналния компютър, послужил за прототип на култовия „Правец”. Изобретението е българско, казва се ИМКО (идва от Индивидуален Микро Компютър), разработено и произведено от Института по техническа кибернетика и роботика към Българската академия на науките през 1980 година. Първоначално са изработени само 3 броя от ИМКО, който прави абсолютен фурор на изложението по роботика в Лондон през далечната 1982 година.

В изложбата могат да се видят още първообрази на телефонни апарати от времето на Първата световна война, телекси от края на 19 век и началото на 20 век, военна полева техника. Истинска находка в нея е радиоприемникът „Казахстан” 2, който тази година става на половин век, но все още работи.

По думите на изпълнителния директор на „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” Стефан Атанасов, най-старият експонат, който е предоставен за музейната експозиция, е един телеграф от времето на изключително далечната Сръбско-българска война през 1885 г., който е информирал щаба на Българската армия какво се случва на бойната линия”.