Кризата през последните години не отказа българина от бирата. След резкия спад през 2009 г. продажбите са без промяна.

Средно българинът изпива 67 литра бира на година.

Консумацията на пивото в страната в горещите дни се увеличава и през следващите месеци за пивоварните ще има повече работа. Колко до това повече или по-малко бира пием от останалите европейци - статистиката отчита, че консумацията у нас е само с литър по-ниска от средните нива за Европа.

Българинът пие по под 70 литра пиво на година. А ако се питате, къде се пие най-много - данните показват, че в Чехия, Германия и Австрия на човек са падат над 100 литра бира. Най-малко пиво пък потребяват в Италия и Франция.

Около 60 на сто от българите пият бира поне веднъж седмично през лятото. Статистиката отчита, че българите предпочитат да пият бира от пластмасови бутилки и по-рядко посягат към стъклените, наливното пиво и кеновете. Според пивоварите у нас, пазарът все още не се е съвзел от кризата, но разчитат това да стане през летните месеци като за това ще помогнат и туристите от чужбина.

Българите обаче не просто обичат да пият бира. Сред тях има и страстни колекционери като Людмил Фотев. Той притежава над 24 хиляди капачки от бира. Започва да ги събира като дете, след като у нас спират да запушват с порцеланови тапи бирените и лимонадени шишета. В кадифени класьори Людмил е събрал над 800 български капачки:

В колекцията на Людмил има капачки дори от страни като Ирак и Сирия. Има и модели, спечелили конкурси за най-красиви капачки в страната, в която са направени:

Не всички капачки в колекцията си Людмил е донесъл сам. Много от тях са подарък от приятели, които пиейки бира някъде по света, се сещат за голямата му страст.

А междувременно от днес тече гласуването за бирена столица на България. Допитването в социалната мрежа ще продължи седем дни. Гласуването се организира за втора поредна година и включва всички градове у нас, в които има големи пивоварни.