1300 нови книги влизат в библиотеката на Софийския затвор. Зад решетките новите заглавия се чакат с нетърпение, разказва библиотекарят Богдан Мирчев, който излежава 14-годишна присъда за убийство. Той твърди, че най-търсени са романите на Джон Гришам, Паулу Коелю и Дан Браун.

Единственият начин да избягаш от реалността в затвора, е да четеш, твърди Младен, който е осъден доживот за убийство. Бившият пожарникар е зад решетките от 16 години. Не е загубил надежда, че някой ден ще го помилват и ще излезе на свобода. Казва, че най-много му тежат спомените - за собственото му семейство и за близките на жената, която е убил.

За да избяга и от затвора, и от себе си, Младен чете предимно фентъзи и разчита приказните сюжети поне за малко да го изведат на свобода в друг свят. Останалите 250 абонати на библиотеката обаче имат други предпочитания.

Наказателния кодекс е една от най-четените книги в Софийския затвор. Библията е със специален статут в затвора. Мнозина си имат свое издание и си го държат до леглото, за да им напомня не само за престъплението и наказанието, но и за това, че Бог е навсякъде - и зад решетките, и сред осъдените.