5 хиляди българи живеят със страшната диагноза, а нови 80 се разболяват всяка година. Засяга хората в активна възраст - от 20 до 40 години.

Деница Василева е част от кампанията „Лицата на множествената склероза", която има за цел да промени начина, по който хората възприемат болестта. На 27 години, бивша спортистка, тя живее със страшната диагноза вече 6 години. Всичко започва с леко изтръпване на левия крак. Година по-късно половина на тялото й се инвалидизира. В този момент започва най-страшното изпитание за Деница - рехабилитация и поддържащи инжекции всеки ден.

Болестта е отнела на Деница едно от най-любимите й занимания - да танцува. Не е успяла обаче да й вземе усмивката. Лекарите наричат множествената склероза болестта с хиляда лица. Засягат се всички части на нервната система. Наблюдават се най - различни симптоми - зрителни, сетивни, изтръпване на крайниците, чувство на топлина, на студенина, на електричен ток.

Колкото по-рано се открие и диагностицира заболяването, толкова по-големи са шансовете то да бъде овладяно. Затова тази година кампанията акцентира върху това хората да бъдат по-бдителни към своето здраве.