Нови правила за диетичните храни подготвят евродепутатите. Неясните понятия ще отпаднат, а съдържанието ще се следи зорко.

Промените ще затегнат контрола и при детските млека - премахнати ще бъдат дори бебешките снимки върху етикетите.

Реформата предвижда понятието "диетични храни" да отпадне, защото нямало ясни критерии за тях. Освен подвеждащо, това можело да бъде и опасно за здравето на потребителите, смятат евродепутатите. И още, под въпрос е и кои храни попадат в категорията - "за диабетици".

„Когато се изготви един такъв регламент, който влиза на територията на цялата Европейска общност, с цялата си тежест тогава няма да има такива претенции от държавите, че едни са по-консервативни, а други по-либерални в законодателството си,” коментира Райна Иванова от Агенцията по безопасност на храните.

А у нас контролът е железен, уверяват експертите. И ако производителите са малко, то магазините за здравословни храни са много. Пламенна Йонкова, собственик на магазин за "био и диетични храни", е категорична, че в този сегмент ментета няма.

„Досега нямам клиент, който по някакъв начин да е получил повишаване на захарта или някаква безглутенова непоносимост, ако се храни с такива храни,” казва тя.

Новите правила ще казват ясно и точно, какво могат да съдържат ниско калоричните храни. Те се купуват и от масовия потребител. Предлага се всичко, но вносните продукти преобладават. А истински хит сред потребителите е "хималайската сол", която е доста екзотична на вид.

Нарушения при така наречените "здравословни храни" досега не са откривани, съобщиха още от Агенцията по храните.