Блестяща продукция от страна на 18-годишната Ана Иванович й донесе първа титла от турнир първа категория. Тенисистката от Сърбия и Черна гора не остави никакви шансове на бившата номер 1 в света Мартина Хингис и я победи с 6:2, 6:3 на финала на състезанието с награден фонд 1,34 милиона долара в Монреал. Това е втора титла на WTA в кариерата на Иванович след успеха в Канбера в началото на миналия сезон. Така тя има стопроцентова успеваемост на финали - две победи от две участия. Поройният дъжд, който се изля над канадския град, отложи последните срещи на Иванович, но не й попречи да триумфира. В събота тя водеше с 6:1, 3:4 срещу Динара Сафина на полуфиналите преди срещата да бъде прекратена. На следващия ден Ана излезе на корта и бързо приключи мача с три поредни гейма, но дъждът отново заваля. Днес под изгрялото слънце над Монреал сръбкинята бе повече от безупречна.
""/
Иванович започна мача с пробив в нейна полза. Прекрасна й игра продължи, което доведе до втори пробив и 6:2 в първия сет. Втората част Хингис се опита да се върне в мача, даде всичко от себе си, но това не бе достатъчно. Швейцарката удържа съперничката си до 3:3, когато Ана проби, а след това спечели още два гейма поред и завърши срещата след 59 минути игра. Новата шампионка на “Роджъс Къп” игра агресивно, а ударите попадаха почти винаги в целта, форхендите и бекхендите бяха трудно връщани от Хингис, а сервисът й също беше на ниво. Тя демонстрира изключителна психика и в нито един момент не се поддаде на емоциите или колебанието. В играта й се видя и положителното влияние на новия й треньор - австралиецът Дейвид Тейлър, който започна да работи с нея преди около месец.

Иванович си тръгва от Монреал с 196 600 долара от наградния фонд и 300 точки за световната ранглиста. Поставената под номер 13 в момента е 19-а в света, но без съмнение успехът в Канада ще я изкачи в ранглистата, а играта, която демонстрира, ""/показва, че има бляскаво бъдеще. За 25-годишната Мартина Хингис пък това бе втора загуба на финал след завръщането й. Швейцарката спечели единствената си титла през годината в Рим през май. Тя е победителка от турнира в Монреал през 1999 и 2000 г.

“Толкова съм щастлива и развълнувана, сподели Иванович след успеха си. – Играх добре. Имах малко късмет и се радвам, че се възползвах от шансовете си. Наслаждавах се на целия турнир в Монреал”.

“Дадох всичко от себе си, но Ана беше прекалено добра”, бе констатацията на Хингис след финала.

ЕМИЛ ЯНЧЕВ