Лидерите в световния мъжки тенис са все по-близо до идеята за стачка и са готови да я обявят стачка, ако ръководството на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) не намали броя турнири с цел съкращаване на годишния календар. Това обяви първата ракета на Великобритания и №4 в световната ранглиста Анди Мъри.

От години насам най-добрите тенисисти са задължени да вземат участие в четирите турнира от Големия шлем, девет "Мастърс" турнира, финалната надпревара от серията, както и в редица по-малки надпревари по целия свят.

Според Мъри, стачката на професионалните тенисисти може да започне следващия месец по време на последния голям "Мастърс" турнир в Шанхай.

"Това е възможно. Говорил съм и с други тенисисти и нито един от тях не се страхува да обяви стачка. Ако направим списък с изискванията ни и те не бъдат спазени, ще кажем думата си. Към този момент нямаме намерение да го правим", каза Мъри.

Британският тенисист добави, че скоро ще има среща между професионалните тенисисти, АТП и Международната тенис федерация (ITF), където ще бъдат разгледани предложения за съкращаването на турнира и за почивка за две или три седмици в средата на сезона.