България е рекордьор по скъпи държавни коли в ЕС. В Дания почти липсват автомобили S клас, в цяла Австрия има само 6 депутатски коли. Българските министри са с по-луксозни возила от западноевропейските си колеги.

България купува 7 супер луксозни автомобили Audi А8, по 124 000 лева всяка, за нуждите на Министерски съвет. Поредното попълнение в лъскавия автопарк на НСО затвърждава България като една от най-разточителните държави в Европа по отношение на скъпи автомобили. Въпреки че харчат и управляват парите на най-бедния народ в Европа, нашите министри и депутати се возят в много повече на брой и в по-скъпи автомобили от държавните мъже на най-богатите страни в Европа. 


Едва 12 луксозни автомобила от S клас има в цялата държава Дания. В България само държавните и общинските автомобили от супер клас са над 50. В Дания минималната работна заплата е около 1700 евро. В България е 173 евро. 

Българските министри се возят в по-големи и по-скъпи коли от австрийските си колеги.  В Австрия на разположение на всеки министър има по едно Audi А6. Автомобилите на австрийците са един клас под мерцедесите и аудитата на българските им колеги. В Австрия целия парламент и всичките 245 депутати разполагат с 6 автомобила. В България 240 депутати  разполагат със 116 автомобила.

Минималната работна заплата в Австрия е 1400 евро, което е 8 пъти повече от минималното възнаграждение на българите. В Германия 622 депутати разполагат с 40 автомобила, но пътуват предимно с обществен транспорт. След началото на икономическата криза и стягането на коланите държавните мъже в Ирландия се отказаха изцяло от използването на държавни автомобили. В Белгия парламентът разполага със 7 автомобила, а депутатите се придвижват предимно с обществен транспорт, велосипеди и лични автомобили. 

В Хърватия, която има почти двойно по-висок БВП на глава от България, е забранено да се купуват автомобили от S клас с пари на данъкоплатците.  Министрите в най-новата членка на ЕС се возят с автомобили среден клас.

Бедните и лукса

В една от най-бедните страни в Европа Босна и Херцеговина първите мъже наскоро се оборудваха с Audi А8. Същите супер луксозни автомобили, които си купува българската държава. Покупката се случи на фона на социалното недоволство в Босна, което изкара по улиците хиляди безработни младежи.

Подобно на България, около половината население на Босна живее под прага на бедността. 

И още един парадоксален факт - всеки един министър на 7-милионна България има на разположение по-луксозна кола от държавния глава на най-населената страна в света Китай. Председателят на китайската народна република използва държавен... китайски автомобил Great Wall.