Службите за сигурност взимат абсолютно реални мерки. Трябва да се намери тънката граница с комуникация с медиите и обществото, защото сигурността винаги струва пари и, по един или друг начин, ограничава нечии права. Това каза бившият главен секретар на МВР Светослав Лазаров в студиото на "Тази сутрин" по bTV.

Според него е в интерес на обществото да се стигне до политическо съгласие на законова и подзаконова основа. 

„Трябва да се осигури спокойствие на служителите в съответните органи, за да могат да работят спокойно“, убеден е Лазаров.

По думите му терористите подбират целите си по два начина. Единият е според символите, които са съкровени за европейската общност, а другият са т.нар. "меки цели", които са по-лесни за поразяване. 

„Атентатът в Брюксел не удари меки цели, защото говорим за летище и метро. Там мерките за сигурност са завишени“, посочи бившият главен секретар на МВР. 

Относно изграждането на оградата по границата ни с Турция, чийто строеж започна по време на мандата на Светослав Лазаров, той обясни, че забавянето е предизвикано от сложността на операцията.  

„Тя е възпрепятстващо съоръжение, но не е самоцелна. Не може да функционира без съответните технически средства и изграждането на разпределителен център“, обясни Лазаров.