Пазарджишкото село Семчиново се вдигна на бунт срещу новия си кмет. Жителите организираха жива верига пред кметството, за да не допуснат в него новоизбрания си кмет, който е от ромски произход. Той спечели местния вот още на първия тур. Ситуацията ескалира на няколко пъти от сутринта и към обяд вече е спокойно.

Недоволните от избора на Пламен Темелков за кмет направиха жива верига пред кметството.

Срещу лагера на недоволните се сформира и друг - на роми от махалата, които са доволни от избора. За да се овладее напрежението, пред кметството бяха извикани допълнителни полицаи.

Хората са категорични, че ще правят жива верига всеки ден пред кметството, докато доходите на новия кмет на излязат на светло.

Снимка: Райна Зайкова

Според местните хора той си е купил изборите.

Те са категорични, че няма да го пуснат в сградата, докато не се докаже имотното му състояние и с какво се занимава.

Отричат, че причина за недоволството им е ромският произход на кмета. Искат да знаят обаче какъв е бизнесът му, откъде са му парите и как си e купил гласовете. По техните думи е имало информация, че в изборната нощ се е вървяло със списък и са се давали пари.

Новоизбраният кмет е спечелил с едва 19 гласа повече

Според един от жителите кметът няма диплома и средно образование, и си изкарва парите незаконно.

Снимка: Райна Зайкова

Има слухове, че новият кмет е лице от подземния свят, занимава се с незаконни дела и хората не искат такъв човек да ги управлява, казват местни.

Протестиращите искат касиране на изборите.

На мястото са се събрали и поддръжници на новия кмет.

Снимка: Райна Зайкова

Според тях – човекът има образование, учил, пестил и не е вярно, че си бил купил изборите. По тяхното мнение хората не го искат, защото е от ромски произход.

Друга от поддръжниците на кмета каза в негова защита, че той е много възпитан и отрече да е давал пари за гласове, каза, че „ако ѝ бил дал пари, за да гласува, щяла мъж да си купи”.

Снимка: Райна Зайкова

Кметът Темелков все още не е събрал смелост да се яви на работното си място, макар че днес трябва да встъпи в длъжност. По информация на bTV пред една от къщите му го чака микробус с музика.

Полицията направи кордон между протестиращите и ромите, които подкрепят Темелков, за да не влязат в ръкопашни схватки.

Снимка: Райна Зайкова