Жители на столичния квартал „Овча купел”, заедно с представители на ВМРО, „Атака” и Националния фронт за спасение на България, излизат отново на протест с искане за закриване на бежанския център в квартала.

В района има засилено полицейско присъствие, няколко автомобила, както и патрули с куче, които оглеждат местата, където довечера ще бъдат разположени контролно-пропускателни пунктове. В охраната на протеста ще се включат още конна полиция и водометни машини.

Първоначално националистите трябваше да се съберат пред Центъра, но заради информация за възможни провокации мястото на протеста ще е на ъгъла на ул. „Монтевидео“ и „Маестро Кънев“.

От полицията имат данни за радикални настроения и групи, които търсят сблъсък с бежанците.

Към обяд ситуацията в „Овча купел” бе спокойна, гражданите, както и бежанците, се надяват да остане такава и да не се стига до ескалация на напрежението.

 

Владимир Митов от ВМРО заяви, че няма да има безредици, които да застрашат живота и здравето на хората. От партията искат бежанските центрове да бъдат от закрит тип в рамките на три месеца, както и пълна екстрадиция на нелегалните мигранти.

Станил Станилов от „Атака” заяви, че подкрепят протеста и също потвърди, че той ще бъде мирен и няма да застрашава никого. Искаме обаче напрежението да бъде намалено и хората да живеят нормално в квартала, каза той.

Живеещите в „Овча купел” изразиха притеснението си, че могат да бъдат засегнати от конфликтите на бежанците и че мястото на центъра не е в район, в който има две детски градини, две училища и университет.

Други жители също изразиха подкрепата си за затварянето на центъра. Те поясниха, че нямат общо с протеста, но вече са писали писма по въпроса. Четири месеца са чакали отговор от Министерския съвет, откъдето накрая са им казали, че евентуалното затваряне на бежанския център няма да е конкретно решение.

Според хората мястото на протеста е пред Министерския съвет и пред общината.

Те допълниха, че не усещат страх или напрежение, а отвращение от начина на живот на бежанците и от бездействието на институциите. „Става въпрос за уриниране навсякъде, безразборно хвърляне на боклуци, блъскат се в магазините, родителите качват децата си по капаците на колите”, оплакват се хората.

 

Живеещите в квартала ни изпратиха видео, в което според тях има провокация към бежанците от страна на политически сили, които организират този протест.

Информацията за организирани нападения над мигранти потвърждават хора от квартала, които са ставали свидетели на подобни случки и дори са оказвали помощ на пострадали.

Според „Атака” и ВМРО обаче провокация няма, а хората настояват за закриване или преместване на центъра.

В центъра в столичния квартал „Овча купел” се настаняват семейства и непридружени малолетни и непълнолетни. Тези хора не са агресивни, заяви в предаването "Тази сутрин" председателят на Агенцията за бежанците Петя Първанова.

Когато се подава молба за международна закрила, няма как да се установи какъв е характерът на лицето, посочи тя. Полагаме много усилия да им се обяснява, непрекъснато се провеждат беседи, обяснява им се, че са в друга културна среда, какво трябва да спазват, кое е нарушение, кое е престъпление, изтъкна Първанова.