30 деца са принудени да чакат за жизненоважна операция заради задълженията на Военномедицинска академия (ВMA) към фирми-доставчици на т. нар. кохлеарни импланти. Преди месец в студиото на „Тази сутрин”, бившият шеф на болницата ген. Стоян Тонев обеща, че до 10 март всички задължения ще бъдат погасени.

Случи ли се това - провери Кристина Газиева.

Над половин милион лева за кохлеарни импланти дължеше Военномедицинска академия на двата доставчика преди месец. Това са специалните апарати, които се поставят в черепната кост на децата, лишени от слух, за да могат отново да чуват нормално.

„Тук особеното е, че Здравната каса този път си е изплатила парите към болницата и всъщност се получава едно прекъсване на връзката между нашата болница и търговеца. И съответно търговецът може би е в правото си да казва: „Просто ми платете парите, които Здравната каса ви е дала, и тогава ще ви доставя импланти”, обясни доц. Венцислав Цветков.

Част от децата чакаха повече от година. А при тях всеки ден е важен - колкото по-късно се направи операцията, толкова по-неефективна е тя.

„От 1 година чакаме. Чакаме и нищо не можем да направим. И всеки път: „Няма импланти, няма импланти, няма импланти, няма импланти, а на нас децата ни растат...”, сподели майката Александра Георгиева.

Задълженията и към двете фирми дистрибутори се натрупват още от 2011 година - по времето, когато ръководството на ВМА се оглавява от ген. Стоян Тонев. В студиото на „Тази сутрин" той посочи, че дълговете са резултат от разходите на болницата за медикаменти и медицинска дейност. Бившият председател на здравната комисия обеща, че импланти скоро ще има.

„Аз ви гарантирам, че до 10 март във ВМА ще има необходимите импланти”, каза тогава ген. Тонев.

След разследване на bTV обаче той подаде оставка като председател на здравната комисия. Въпреки това - месец по-късно, проверихме какво се случва с дълговете на болницата. Оказа се, че ВМА е изплатила напълно задълженията си към едната фирма - на стойност от 33 600 лв.

„Разполагахме с толкова ограничен ресурс, че може да се каже, че 50% от парите, с които разполагахме, сме ги дали на тези фирми. Това е, мисля, израз на нашето отношение към проблема”, каза полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски, зам.-началник на ВМА.

В резултат на погасения дълг дистрибуторът вече е доставил два импланта. Така още този месец ще бъдат извършени първите две операции на деца с тежки слухови увреждания.

„След като разбрахме, че има импланти, вече имаме записани дати за реална операция, в четвъртък имаме записано дете, другата седмица отново имаме дете и така, докато имаме импланти”, заяви доц Цветков.  

Към втората фирма-доставчик ВМА е изплатила стойността на един имплант. „Към настоящия момент имаме за изплащане още 15 импланта на стойност 506 хиляди лева”, обясни Мери Босева, директор на фирма-дистрибутор.

От ВМА обясниха, че са заварили задължения за 25 импланта от предишното ръководство. В рамките на по-малко от година обаче изплатили дълговете за 10 импланта. И обещават:

„Нашите амбиции са да се справим в един период от 6 месеца с тези натрупани задължения”, каза полк. доц. д-р Венцислав Мутафчийски и допълни, че се надява изплащането на следващата фактура към по-голямата фирма-дистрибутор да бъде в средата, края на март.

Директорът на фирмата-дистрибутор настоява за споразумение, което да улесни съвместната им работа. „Моля за подписването на договор или споразумение, както и да се нарече, за конкретни дати за погасяване на задълженията и работата да бъде възобновена. Аз също желая децата да бъдат имплантирани, но парите, които ми се дължат, а са платени, са доста”, заяви Мери Босева.

Закъснението е фатално

Според майката на деветгодишния Венцислав, който е с поставени кохлеарни импланти, Галина Кирилова, закъснението за подобна операция е фатално. „Когато се установи проблемът, всеки загубен ден е от значение. След имплантацията трябва да се напаснат двете възрасти – фактическата на детето и слуховата. Колкото по-голяма е разликата, толкова по-трудно става”, каза тя в „Тази сутрин”.

Галина Кирилова разказа, че синът ѝ е претърпял интервенцията, когато е бил на една година. След установяване на проблема във ВМА, датата на операцията тогава е била назначена за седмица по-късно. „Не ни се налагаше да мислим за стойността ѝ, но предполагам, че би била непосилна”, признава жената.

Венцислав започнал да чува напълно след половин година.