Все повече българи, завършили най-престижните университети по света, се завръщат у нас, съобщават от организацията „Тук-там".

Десислава Димитрова е магистър от университета в Оксфорд - учебно заведение номер едно във Великобритания и неизменно в Топ 5 на света през последните 100 години.

"Завърших гимназия тук в България, след което учих международни отношения в Бъкингам във Великобритания. Много бутиков, малък и много престижен! След това се върнах в България, завърших военния университет във Велико Търново, специалност "Национална и регионална сигурност", след това кандидатствах за втора магистратура в Оксфорд, където завърши науки за Русия и Източна Европа", разказва Десислава Димитрова.

Деси безспорно е в първия един процент на най-добре образовани хора на трудовия пазар в България. Сигурно очаквате да има големи претенции и да търси много високо платена работа. Нищо подобно. Магистърът от Оксфорд иска работа в държавната администрация. Но държавната администрация на България явно не се нуждае от хора като Деси. Вече цяла година тя се явява безуспешно на конкурси за държавен служител.

"Както много неща в България и за това има двойни стандарти. На едно място ти казват: Ти си свръх квалифициран и не можем да те вземем на работа, на друго място ти казват - дипломата ти е призната в България, но нямаш бал, с който да кандидатстваш", обясни Деси.

Когато миналата седмица гледала новините за отстранения от поста шеф на напоителни системи, завършилата в Оксфорд Деси била доста шокирана, че високопоставения й връстник е със средно образование. Чуди се как ли е спечелил конкурса.

След много на брой участия в конкурси за държавен служител, Деси продължава да вярва, че държавата България се нуждае от образовани на световно ниво хора като нея.

Без изобщо да разчита на съвестта на държавата, вече три години успешно в България работи икономиста от много престижния бутиков американски "Дейвидсън колидж" Свилен Рангелов.

"В България откакто съм се върнал не съм си търсил работа чрез обява, а винаги съм търсил чрез лични контакти или директно като съм се свързвал с работодател, без той да има обявена позиция. Първата ми работа след като се върнах, не беше обявена в сайтове, но е била обявена вътрешно и една приятелка, която работеше там, ми изпрати списък с позиции", разказва Свилен Рангелов. Той не е съжалявал нито за миг откакто се е върнал в България. В момента работи в компания за производство на био храни.

Хората като Свилен и Деси в България стават все повече, защото поколението на масовото учащите в чужбина вече е на трудовия пазар.

Частният бизнес вече се възползва максимално от услугите на образованите в топ университетите от света българи. Бъдещето ще покаже дали и държавата ще се възползва от хора като Деси - готови да реализират знанията от най-добрия университет в Англия срещу българска чиновническа заплата.