Разследване на bTV разкри пореден случай на системна незаконна сеч близо до Ихтиман.

Само на 10 км от автомагистралата всеки ден няколко тежкотоварни камиона на фирма „Експрес 79” изнасят дърва от близката гора. 

След като bTV сигнализира за случая на регионалната дирекция на горите, експерти от четири различни звена направиха проверка в гората.

„В района е открита системна незаконна сеч, тъй като масово има дървета без марка, които са отсечени”, заяви Александър Дунчев от WWF. По думите му дърветата се намират основно покрай пътя, от където лесно може да се качат директно на камиона. 

В гората е използвана и друга добре позната на горските експерти схема. Те забелязват сериозна разлика между начина на маркиране на дърветата. Честа практика е незаконно изсечените дървета да бъдат отбелязани с боя или маркер, а не със законно установените марки. По този начин при проверка контролиращият орган може да бъде лесно заблуден.

" Розовата боя съответсва на цвета на контролната горска марка, използвана в тази гора, но е видимо много по- свежа и няма задялкване, което се получава при нанасяне на шестостенната форма на горската марка. Това показва, че  това е допълнително отбелязване с опит да бъде прикрита незаконната сеч на това дърво", коментира още Дунчев. 

Горските експерти смятат, че между 15 и 20% от добива на мястото е незаконен.

„Взехме решение дейността в тази горска категория да бъде спряна за три дни. Горските инспектори ще извършат необходимите измервания, с които ще установят размера на нарушението”, обясни . инж. Филип Ковашки – Началник отдел към РДГ и обеща виновните да бъдат наказани. Според експерти обаче често размерът на акта за нарушение е в пъти по-малък спрямо печалбите от незаконен дърводобив.

Оказа се, че това не е първото нарушение на фирмата за дървесина, а последното е само преди 2 седмици. Представителят на „Експрес 79”- Емил Караджов, отказа коментар по случая. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!