Младежи от Усойка спасиха възрастен човек от пламъците, обхванали дома му.

Часът е 3 следобед на 1 май. 93-годишният Любен Гоцев от село Усойка излиза от банята. Все още не знае, че в двора му има пожар, който наближава към къщата. В същото време двама младежи виждат пламъците и не се колебаят нито за миг.

„Гледката беше ужасна, страшно направо, имаше много хора, само гледат”, спомня си Марио Симеонов.

„Изкарахме го, изкарахме го на стол да седне и почнахме да гасим”, казва и Мартин Иванов, който е в 12 клас. Казва, че не го е било страх, защото е участвал в гасенето на много пожари.

В борбата с огъня се включват и два екипа пожарникари.

„Пристигнали са за около 12 минути, толкова е времето за пътуване до мястото, за около 10 минути е извършено ограничаване и ликвидиране на произшествието”, обясни Иван Стойнев, нач. група Пожарогасене.

Само бързата реакция и съвместната работа предотвратили разрастването на огъня, казва Пламен Чочев от Противопожарна служба-Дупница

След пристигане на пожарната младежите продължили да помагат, вече в разчистването на останките.

Днес Мартин и Марио идват отново в опустошения дом, за да видят дядо Любен.

Докато дядо Любен тъгува по опустошените пчелни кошери, изгорелите дървета в двора и рухналия покрив, Мартин мечтае да продължи образованието си в университет. Избрал е специалността екология. Марио пък ще продължи да продава картофи на главния път. И двамата отново ще помагат – ако се наложи.