Рекламно решение на ръководството на столичен мол предизвика силно възмущение в социалните мрежи. Пред търговския център бяха поставени три елени в клетка с цел да привлекат посетители.

Животните обаче бяха изненадващо премахнати от мола късно снощи. За това съобщиха от администрацията вчера около 23 ч., като обясниха, че решението е продиктувано от гражданското недоволство. Това се случи преди днешното посещение от екипа на bTV, на което трябваше да присъстват и представители от ръководството на мола. Те обаче отказаха да се появят пред камерите ни и обясниха, по-късно ще изпратят прессъобщение.  

„В петък по обяд с приятели минахме от тук и видяхме в клетката, не повече от 10 – 15 кв. м големина, три еленчета, които бяха почти неадекватни”, разказа Зина Любенова, която сигнализира до медиите. Според нея животните били във видимо лошо здравословно състояние в тясна метална клетка, като едното от тях дори било с окървавена глава.

Възмутена от видяното, Зина иска информация от охранителите на търговския център, но е грубо изгонена от тях. По думите ѝ дори се стигнало до физическа саморазправа, в следствие на което има синини по тялото си.

След като тя и приятелите ѝ сигнализират до РИОСВ – София и до Българската агенция по безопасност на храните, от институциите извършват проверка на мястото в събота. Според оценката на РИОСВ – София състоянието на елените не е било лошо и не е имало кръв по тях. Оказва се обаче, че едното от трите животни не е регистрирано.

Все още не е ясно дали и какви санкции ще бъдат наложени на собственика на търговския център. Предстои среща с него, както и проверка на документите за произход на нерегистрирания екземпляр. Към момента се знае, че между собственика на мола и собственика на живтоните има договор, но не е ясно какво пише в него.

„Това е една много тъжна картинка, защото хората си мислят, че животните са тук, за да ни забавляват, за да ги експлоатираме. Още по-тъжното е, че един мол с такива възможности за пиар е опрял до там, че да води три елена да забавлява децата”, сподели Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. Той припомни още, че това не е първият подобен случай и в столични молове са показвани още зайци и тигри.