Кметът на Хасково Георги Иванов живее в къща за 2,5 млн. лв. (по консервативна оценка). Домът му разполага с басейн, кемпер, къща за гости. Намира се точно до язовир Клокотница, до който има пряк достъп с кей. Това показа разследване на bTV.

През 2007 кметът на Хасково обявява в декларация пред Сметната палата, че същата година със съпругата му са придобили 12 декара ниви и 500 кв.м. сграда със смесено предназначение в землището на село Гарвново. Купили ги със заеми. Всичко за 70 хиляди лева. От проверка на ДНСК през 2011 обаче става ясно, че постройката със смесено предназначение се е появила не през 2007, а през 2005 година.

Намирането на експерт, който да оцени имота, се оказа трудна задача. В крайна сметка Георги Георгиев изчисли: „Тази къща е много голяма, тя е над 500 квадрата, два етажа, поне 1000 квадрата е. Има три вида стандарти: стандартна, подобрена и луксозна. Тука е луксозна, вижда се по дограмата, по покривите, по тези ламарина тука, тази е цинкова ламарина и т.н. Ще се даде 1000 лв. на квадратен метър. Значи имаме 1000 по 1000 стават 1 000 000”.  

Освен сградата със смесено предназначение има и друга, която вероятно се ползва като къща за гости. И още две помощни постройки, чието предназначение не знаем, но тази между тополите е разположена непосредствено до водата.

Снимка: btvnovinite.bg


„Малката сграда да я вземем на половина, ако тя е обслужваща и нямаме тези луксове, ще я вземем на половин, 500 квадрата. Още една малка има, тази е съвсем малка, тази е стопанска, тази ще я вземем, тя е пак направена хубаво и семпло, това е 50 квадрата. 1 500 000 събрахме. Обикновено правим така - до 30% от тази строителна стойност, която събрахме, трябва да сложим така наречените административно-инженерингови разходи”, обясни още оценителят.

От птичи поглед се вижда, че имотът на кмета опира в язовир Клокотница. Алея, която минава през аранжираните зелени площи, води да кей над водата. А достъпът до брега на язовира е запазен само за кмета и семейството му. Според архитекта Марин Бакалов това не е законно. 

Регионалната преса твърди, че проверката на строителния контрол от 2011 установила, че семейството на кмета е строило неправомерно върху земя, която се води пасище. Наложили глоба за това. И наредили да бъдат съборени къща за гости, барбекю и прилежаща към него ограда на кметската. В имота на кметското семейство има също басейн, детска площадка, оранжерия с обработваема площ пред нея и градина наоколо.

Преди години кметът се скарал със своя съсед - бившият депутат Иван Стаматов, разказа ни самият Стаматов. Тогавашният депутат забранил на кмета и семейството му да минават през неговия имот, както било години наред, и затова кметът си построил собствен път, който завършва с паркинг.

Хоби за милиони

Освен недвижимо имущество за милиони, общински съветници в сигнал до парламентарната комисия за борба с корупцията алармират, че кметът има и хоби за над милион: колекционира ретро автомобили. От декларациите му се вижда, че между 2006 и 2013 е купил шест автомобила, за които може да се предположи, че са ретро. Общата им стойност е малко над 53 хиляди лева.

Георги Иванов със страст към ретро автомобилите. Снимка: Haskovo.NET


Истинската колекция на кмета обаче се води на името на автокъща в града, твърдят запознати, с която той формално няма нищо общо. Според младата собственичка на автокъщата, която е наследила бизнеса от баща си - приживе приятел на кмета, споделяли страстта към ретро колите.

Както за ретро колите се знае, че са на кмета, въпреки че се водят собственост на автокъща, така и за комплекс - бъдещ шоурум в града се говори, че пак е на кмета, въпреки че по документи е на фирми, с които той привидно няма нищо общо. 

В колиба ли трябва да живее един кмет?

В студиото на „Тази сутрин” Георги Иванов заяви, че се гордее с имотите си. Призна, че е забогатял като кмет, но акцентира на това, че е първият строител в града, който правел по 120 апартамента на година. Иванов заяви, че имението му е преминало през петгодишна ревизия, а семейството му е с доказани доходи.

Това, което беше показано в репортажа на Мария Цънцарова, той нарече „затоплена манджа”, която по-рано готвели Николай Бареков и Яне Янев. Нарече го и „манипулация”, а след това извади списък с „поръчани” градове, по който “bTV работи”, за да дискредитира кметовете им преди изборите - Кюстендил, Монтана, Шумен, Сандански, Хасково, Сливен, Несебър, Каварна, Варна, Гоце Делчев, Смолян.

Колекцията си автомобили градоначалникът оцени на 4 млн. лв. и обясни, че ги купува в изключително лошо състояние, но след това ги реставрира, което покачва цената им.

Пред тази картина Иванов заяви: „30 години съм работил в строителството. Вие какво очаквате - да живея колиба ли? Един кмет трябва да е бедняк ли?”.

Семеен бизнес

През 2006 синът на хасковския кмет става пълнолетен и… си построява хотел. Месец след като навършва 18, Павел си прави фирма. От мъж от Първомай купува правото на строеж, което мъжът три години по-рано е придобил от Община Хасково. За почти 800 кв.м. Павел платил 70 хиляди лева. След това купува и съседен имот от още 220 кв.м. А след това фирмата му сключва договор с общината, тоест Павел сключва договор с баща си, за отстъпено право на строеж върху други 1271 кв.м. общинска земя срещу 41 хиляди лева - без знанието и без санкцията на Общинския съвет, твърдят тогава съветници в писмо до Комисията по корупция в Народното събрание. Възможност да строи върху общинска земя 18-годишният бизнесмен получава и върху още 640 кв. м. общинска земя.

Хотелът, построен от 18-годишния син на кмета
Снимка: btvnovinite.bg


Поискахме и очакваме да получим информация от регионалното министерство - какви проверки са правени на хотела на кметския син и има ли открити нарушения при строителството.

Активни в бизнеса са и другите членове от кметското семейство. На 12 март 2012 година съпругата на кмета купува за 5000 лв. фирмата „Българска строителна компания”. Три дни по-рано фирмата е придобила единствената си собственост - нива за 4500 лв.

„Любопитното на тази нива е, че за по-малко от месец цената й от 5000 лв. нараства на 1,3 млн. лв.”, обляза журналистът Тодор Кръшков от сайта Haskovo.NET. Фирмата, която плаща 264 пъти по-скъпо нивата от 4 декара, е „Европът 2005”. Години наред същата тази фирма съди Община Хасково, защото общината й дължи пари за извършени ремонти.

Снимка: btvnovinite.bg


На същата дата, на която фирмата подписва, че ще плати милион 320 хиляди за нивата на съпругата  на кмета, Община Хасково пък се съгласява да изплати задълженията си към фирмата. Подписват споразумение, с което „Европът 2005” ще получи 2,5 млн. лв.

Освен че купува земята от жената на кмета, фирмата се отказва от половин милион лева лихви, които преди това е търсила в съда. Според юристи това е обичайна практика. Справка в регистъра за обществените поръчки показва, че след дългия период на съдебни битки с общината и след сделката с кметската съпруга, „Европът 2005" започва да печели отново обществени поръчки в Хасково. Потърсихме фирмата на телефонния номер за контакт, посочен в търговския регистър. Никой не отговори.

И по-големият син на кмета, който сега е депутат от Реформаторския блок, Станислав Иванов е активен бизнесмен в родния си град. Един от 80-те сигнала срещу кмета, по които работи полицията в Хасково, онагледява как общински пари се вливат в семейни фирми на кмета. През 2007 година фирмата „Анико” сключва договор с общината да построи 5 от социални къщички за 3 милиона и 640 хиляди лв. 

„Самата фирма, която е сключила договора, се оказало, че в момента май няма достатъчно работници да го изпълни и предоставила на фирма, близка до кмета на общината, която е изпълнила тази поръчка”, обясни шефът на полицията Ангел Ганчев. 

Снимка: btvnovinite.bg


Фирмата, която в действителност поема строителните дейности, е „Алфа С”, собственост на Станислав Иванов. По този договор „Алфа С” усвоява не само тези 3 милиона и 640 хиляди лв. В проверката е установено, че цената на търга е увеличена с около 18% съобразно първоначалната цена, която е била договорена между общината и изпълнителя.

Образувано е производство, което е само едно от десетките срещу кмета, които Районната прокуратура прекратява. В града знаят, че по всички тях работи един единствен-прокурор - Пламен Мидов. Неговото име е познато и от тефтерчето на Красьо Черния, той беше един от наказаните по случая магистрати. От прокуратурата ни увериха, че не е възможно един прокурор да е работил по всички сигнали срещу кмета. Но отказаха да ни кажат имената на другите прокурори, ако има такива, с мотива, че нямат практика да ги осветляват преди делото да влезе в съда. От всички 80 сигнала срещу кмета, 49 са стигнали до прокуратурата, два са влезли в съда и по двата Георги Иванов е оправдан. Данните са на МВР и прокуратурата.

Всичко е законно

Всички тези разкрития кметът на Хасково коментира с факта, че нищо не е извън закона: „Вие какво искате? Един кмет, като вземе един град, цялото му семейство да отиде да живее в друг град ли?”.

„Когато един кмет стане кмет, трябва ли да се лиши от целия си бизнес? Никога няма да се откажа от бизнеса си, фамилията продължава да го развива”, каза още Иванов.

На въпрос дали семейството му е богато, той отговори, че има достатъчно, за да живее нормален живот.

Тъщата на кмета - също в бизнеса

Сделки с общината сключва и тъщата на кмета. Показват го случаи, по които са работили МВР и ДАНС - без успех. През годините кметът на Хасково обявява имот на Министерството на отбраната, имоти на Информационно обслужване и на Българската православна църква за частна общинска собственост. Въпреки че всяка от институциите има нотариални актове за собственост:

И тези проверки приключват в прокуратурата без данни за престъпления. Имотът, собственост на църквата, повече от 10 години е ползван от общинско предприятие под наем. Кметът обаче спира с наема и обявява земята за общинска собственост.

Фирмата „Арес 2002”, която получава тези 6 декара за 374 хиляди лева, е собственост на Иван Георгиев Петров и Искра Панайотова Захариева - тъщата на кмета. След около 3 години фирмата продава същия имот за почти милион и 600 хиляди лева. А три дни по-късно срещу два милиона земята става собственост на голяма търговска верига, която възнамерява да строи магазин там. Църквата обаче не се отказва от земята си. И преди дни съдът й я връща. Последният собственик - търговската верига е осъдена да върне земята на църквата.

Любопитно е, че останала без земя и без 2 милиона лева, платени за нея, няма информация търговската верига да е завела иск, с който да си потърси парите от фирмата, която й продала чуждата земя. Така при тъщата на кмета и Иван Петров остават милион и 600 хиляди лв.   

На финала Георги Иванов обяви, че bTV работи в посока да бъде осуетен негов следващ мандат, но обикновено при него ефектът е обратен. Обеща да предостави отчет с колко е забогатяло семейството му от началото на кметския му опит – цели четири мандата.

Цялото разследване на Мария Цънцарова - гледайте тук: